Stå og gå minst to timer i løpet av arbeidsdagen

Mye stillesitting utgjør en trussel mot helsa. Nå anbefaler internasjonale eksperter at man er på bena minst to og helst fire timer av arbeidsdagen.

Basert på dagens kunnskap anbefaler forskergruppen:

  • To timer daglig på bena, stående og i lett aktivitet, i løpet av arbeidsdagen, noe som etter hvert bør økes til totalt fire timer på bena for alle kontorarbeidere som hovedsakelig jobber ved pulten.

  • Regelmessige avbrudd fra sittende arbeid til stående arbeidsstilling, ved bruk av heve/senke-pulter/arbeidsstasjoner.

  • Å unngå statisk stående arbeid, som kan være slike skadelig som stillesitting.

  • Å veksle mellom stilling/gå korte turer for å forebygge mulige muskel- og skjelettplager og tretthet når man tilpasser seg en mindre stillesittende arbeidsdag.

  • I tillegg til å oppmuntre ansatte til å gjøre andre sunne valg, som å kutte ned på alkohol og røyking, ha et næringsrikt kosthold, og begrense stress, bør arbeidsgivere advare sine ansatte mot de potensielle skadene ved for mye stillesitting på jobb og hjemme.

Oppogstå illustrasjon2

At for mye stillesitting ikke er bra for helsa vår, har blitt stadig tydeligere de senere årene. Selv for folk som trener jevnlig, kan det å sitte mye på rumpa i løpet av dagen øke risikoen for diverse helseproblemer, antyder forskning.

I tillegg til at mange sitter mye foran TVen eller dataen hjemme, bidrar stillesittende arbeid til at vi tilbringer stadig mer tid på baken.

Nå har en internasjonal gruppe eksperter kommet med anbefalinger om hvor mye de mener man helst bør redusere stillesitting på arbeidsplassen.

Ekspertene fra Storbritannia, USA og Australia anbefaler at man bør være på bena minst to timer av arbeidsdagen.

Tiden på bena, som inkluderer ståing og korte spaserturer eller annen lett aktivitet, bør etter hvert økes til fire timer, skriver de i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine

Oppogstå - illustrasjon

Kontorjobb dårlig for helsen

Det hjelper ikke med en time aktivitet hver ettermiddag, hvis du sitter stille i en kontorjobb på dagen, viser ny rapport.

Les mer her →