Hva det å stå på balansebrett på jobben kan gjøre med hjerne og hjerte er fascinerende. Vi våger gjerne påstanden om at man blir smartere av det.

«Det er utenkelig for meg å STÅ og jobbe!»

Ja, det er du ikke alene om å mene. Å bare stå rett opp og ned på flate gulvet mens man jobber er fortsatt temmelig fremmed for mange av oss. Og enda mer merkelig føles tanken på å skulle stå på et balansebrett og samtidig få jobben unna.

«Stå og balansere samtidig som jeg skal jobbe liksom? Glem det!»

Våre balansebrett er ikke som de fleste andre balansebrett. «Oppogstå» er langt fra krevende å holde balansen på. Du kan fint stå helt stille uten å anstrenge deg. Samtidig er det lett å foreta små bevegelser som er nok til å stimulere kroppen og hjernen. Kall det gjerne mikrobevegelser.

Vi ser det om og om igjen. De som begynner å stå på balansebrett på jobben, oppdager fort fordelene.

Hjernen stimuleres når vi står stille og samtidig kan bevege oss litt

I stående stilling, og med de mikrobevegelsene et velegnet balansebrett inviterer kroppen til, pumper hjertet mer blod og friskt oksygen til hjernen enn når vi sitter. Det er ikke nødvendig med store bevegelser for at dette skal skje.

Når hjernen får nok oksygen utskilles en rekke stoffer i kroppen som virker både på humøret og konsentrasjonen. Blir vi derimot sittende lenge i ro, går blod- og oksygenflyten i kroppen saktere slik at hjernens yteevne reduseres.

«Tidligere har jeg stått en del rett på gulvet ved kontorpulten, da er det lett å bli stående og «henge».

Når jeg står på «Oppogstå» står jeg mer naturlig og riktig»

Hjertet lider når vi sitter og sitter

Blodet flyter tregere rundt i kroppen jo lenger vi sitter stille. Lange perioder med stillesitting fører derfor til økt risiko for høyt 
blodtrykk og høyere kolesterolnivå. Over tid kan dette som kjent føre til hjertesykdom og diabetes.

Å stå på balansebrett er smart

Dersom vi stort sett bare blir sittende å jobbe dag ut og dag inn, er det da urimelig å tenke at vår yteevne, konsentrasjon og motivasjon blir redusert? Nei, vi tror ikke det. Å venne seg til små og store avbrekk fra all sittingen og heller stå på balansebrett på jobben – er rett og slett smart.

Så, hvem er det som gjør smarte ting? Smarte folk.